Recomandări generale
Echilibraţi presiunea în urechi. Întrucât la decolări şi aterizări presiunea aerului în salon se schimbă, pot apărea presiuni uşoare în urechea internă. Pentru a le evita, se recomandă să aveţi caramele la îndemână sau să le cereţi de la însoţitoarea de bord.
Copiii mici suportă mai greu zborurile, de aceea aveţi grijă să nu le lipsească biberonul.
Deshidratarea. În timpul zborului consumaţi cât mai multe lichide: apă sau sucuri. Nu faceţi abuz de ceai şi cafea ele, fiind diuretice, pot intensifica deshidratarea organismului.
Renunţaţi la lentilele de contact pe durata zborului. Din cauza că aerul din salonul avionului este mai uscat, lentilele se pot usca, provocând iritarea ochilor. Pentru a preveni acest fenomen, folosiţi pe durata zborului ochelari, iar la sosire puteţi să folosiţi din nou lentilele.
Poziţia comodă. Este foarte important ca în timpul zborului să aveţi o poziţie cât mai comodă. Dezbrăcaţi hainele care vă incomodează mişcările sau vă afectează circulaţia sangvină. Folosiţi centurile cu care sunt înzestrate fotoliile, lăsaţi-vă pe spate şi făceţi-vă cât mai comod.
Adaptarea la ora locală. Spre cunoştinţa pasagerilor vom menţiona că pentru adaptarea la ora locală din punctul de destinaţie organismul omului are nevoie de un număr de zile egale cu numărul de fuse orare traversate în timpul călătoriei. Pentru a evita eventualele afecţiunile specifice momentului de adaptare (astmul bronşic, afecţiunile cardiovasculare, reumatismul etc) este recomandabil să acordaţi, pe durata adaptării, mai multe ore odihnei pasive, lecturii, plimbărilor prin parcuri etc, ceea ce va ducela eliminarea stresurilor provocate de factorii agresivi de mediu - oboseala zborului, diferenţa temperaturii etc. Pentru a evita insomnia, surmenajul, pierderea poftei de mâncare sau dorinţa de a mânca la o ora nepotrivită, dormiţi bine în preziua zborului cu avionul.
Circulaţia sangvină. Evitaţi să staţi nemişcat pe toată durata zborului. Aceasta poate duce la un flux anormal al sângelui în anumite părţi ale corpului şi, dimpotrivă, la îngreunarea circulaţiei sangvine în membrele inferioare. Pentru a evita edemul şi oboseala, faceţi exerciţii fizice uşoare pe durata zborului. Asiguraţi-vă o poziţie corectă şi comodă pe care v-o sfătuim să o schimbaţi cât mai des. Faceţi acelaşi lucru şi în timpul somnului.